digitaal drempelvrij

werken aan een inclusieve website
 

Wist je dat maar liefst vier miljoen Nederlanders (35%) een website niet goed kunnen gebruiken als deze slechts beperkt digitaal toegankelijk is? Vanaf 28 juni 2025 geldt er nieuwe wetgeving die dwingende richtlijnen voorschrijft. Reden genoeg om onszelf de vraag stellen: Hoe digitaal toegankelijk is onze website (www.ssbu.nl) eigenlijk?

Wat is een toegankelijke website?

Een toegankelijke website is inclusief. Dat wil zeggen: bruikbaar voor zoveel mogelijk mensen, doordat bij het bouwen ervan rekening is gehouden met verschillende doelgroepen. Dat betekent in de praktijk dat een website zonder drempels ‘bereikbaar’ moet zijn voor mensen met een beperking.

Grenzen van ‘beperkt zijn’ verschuiven

Wanneer we het hebben over mensen met een beperking denken we veelal aan blinden, slechtzienden of aan mensen met een lichamelijke beperking. Maar ook laaggeletterden, mensen met dyslexie of ouderen met wat minder digitale vaardigheden vallen hieronder. Ook wie gemakkelijk overprikkeld raakt, wil geen obstakels tegenkomen bij zijn of haar online ervaring.

Daarnaast kan iedereen wel eens beperkt zijn door tijdelijke omstandigheden. Bijvoorbeeld na een ongeval of vanwege stress, fel zonlicht of te veel herrie om je heen. Het is goed om je te realiseren dat de grenzen van ‘beperkt zijn’ verschuiven door de snelle digitale innovaties. Er wordt steeds meer gevraagd van mensen. Uiteindelijk moet iedereen de inhoud van een website kunnen begrijpen en probleemloos kunnen navigeren zonder verdwaald te raken. Ook in de toekomst.

Digitale drempels: vier voorbeelden
 

1. Onduidelijke knoppen zonder beschrijving

Blinden en slechtzienden kunnen met hun voorleessoftware geen knoppen en icoontjes waarnemen als daar geen beschrijving bij staat (onzichtbaar voor zienden). Hierdoor missen zij belangrijke informatie zoals een bestelknop, ook al staat daar de tekst 'bestel' op.

2. Gebrek aan contrast

Kleurige pagina’s zijn mooi, maar als de tekst niet genoeg contrasteert met de achtergrond kan die minder goed leesbaar worden, bijvoorbeeld voor slechtzienden en mensen met kleurenblindheid.

3. Drukke of complexe vormgeving

Pagina’s die te veel informatie bevatten, waar veel gelijktijdig gebeurt (denk aan video’s, beelden die elkaar snel opvolgen, felle kleuren) en die bovendien niet logisch zijn opgebouwd, worden door mensen die snel overprikkeld raken het liefst vermeden.

4. Ontbreken van ondertitels voor doven en slechthorenden

Voor alle gesproken tekst en andere belangrijke geluiden, in bijvoorbeeld een video, dient een ondertiteling aangeboden te worden. Zo kunnen doven en slechthorenden beter begrijpen wat ze zien.

Hoe digitaal toegankelijk is onze website?


Bij de bouw van onze website (2023) is rekening gehouden met verschillende doelgroepen, onder andere door de toevoeging van het toegankelijkheidsmenu.
Benieuwd hoe het werkt? Bekijk het menu op onze website www.ssbu.nl door op het icoontje ‘toegankelijkheid’ te klikken (rechts bovenaan). Wil je ons laten weten wat je ervan vindt? Stuur een e-mail naar webmaster@ssbu.nl. Tips voor verbeteringen zijn welkom! We laten onze website ook screenen door Accessibilty zodat we er zeker van zijn dat we voldoen aan de eisen van de wet. Indien nodig zullen we de website verder aanpassen.